Friday, 12 September 2014

KELAHIRAN PUTERA HATI KU

due date BERSALIN (period) 22 JUN 2014 tapi kalau ikot scan 13 JULAI 2014

13 JUN 2014 adalah hari lahir suami  Zahin Akmal.. encik suami nak sangat besday baby sama ngn dia...hari ni memang sakit pinggang macam nak putus pinggang...dengan sakit macam senggugut sampai x boleh tidur..seksanya...


18 JUN 2014 RABU...aku balik melawat mak abah kat kampung...bawak kak jalan2 kat sungai petani..balik rumah..husband pulak kena keluar sat jumpa bos dia...so tinggallah aku sorang2 kat rumah sambil tunggu suami balik... dah pukul 11.30 malam suami x balik lagi...aku duduk kat katil baca majalah pa & ma...hihi perut cekang sangat2...aku  usap2 sambil pesan kat baby kuar nanti elok2..bangun sat sapu air selusuh n minyak selusuh...tinggal lagi sikit...habiskanlah...esok nak mintak suami buat lain... aku duduk kat atas katil sambil duk belek majalah lagi...TIBA2..... PLUPPPPP!!! bunyi sesuatu dari perut aku...air kuar..jernih macam air kencing tapi x boleh di tahan2...

Aku terus call suami aku...sambil tu...aku still x rasa sakit...still lagi boleh cari barang2 yang tak berapa nak penting...(barang2 penting dah ada dalam kereta)...kemudian aku putuskan nak turun dulu...almaklumlah rumah tingkat 4...takut satg terberanak duk tunggu suami aku... time ni memang x rasa sakit lagi siap boleh lari lagi..hahahhahha

Sampai tingkat dua...aku bertembung ngan suami...dia pon terus bawak aku ke hospital... dia tengok aku cool x sakit macam dalam TV tu pon..hahahahahhahahahahaha...dia tanya betul ka nak beranak???

Sampai kat hospital aku isi borang dulu...nurse suruh tunggu kat luar...(sampai hati dahla air ketuban duk mencurah2 keluar)...malu kat pak cik n suami2 orang lain kat ruang menunggu tu

15 minit baru nurse panggil...cek jantung baby...cek bukaan(errrr sakit)

then, doktor cakap masuk wad dulu bukaan baru 2cm...ok masuk wad...

biaq betoi... x rasa sakit apa pon...orang cakap kalau nak bersalin sakit...

pukul 2pagi...aku pon relax lagi...tengok akak sebelah tu duk sakit...kesiannya...

PUKUL 12.00 tengah hari

YA ALLAH sakitnya....................

Perut memulas2...aduhhhhhhh

bila depa nak bagi aku beranak ni...still duk tunggu...huhuhu kak2 kat sebelah ni 2 orang dah selamat bersalin

Pukul 1.30 aku di tolak ke wad bersalin... doktor tak bagi suami masuk sebab katanya labour room tengah sesak...

SAKITNYA TUHAN YANG TAHU... suara nurse and doktor sayup2 aku dengar...lepas azan zohor ke azan asar kemudian 7.30 malam baru la si debab ZAFRAN AKMAL ni keluar...Alhamdulillah Ya Allah...

Nurse bawak baby p mandi and masukkan dalam wad...Azan MAGHRIB aku dengar sayup ditelinga...antara sedar dengan tak sedar sebab terlampau letih...

Pengalaman paling bernilai dan buat aku lebih menghargai mak dan abah...


waktu mengandung 7 bulan


 saat kelahiran


baru lepas bercukur dalam pantang


hari raya!!!!!


dua bulan



2 bulan 3 minggu

ZAFRAN AKMAL BIN MUHAMMMAD ZAHIN AKMAL
19 JUN 2014
PUTERA SULUNGKU

Saturday, 19 April 2014

TANDA TANDA AWAL MENGANDUNG

Assalamualaikum...

Sekarang baby saya dah 28 weeks dalam perut...Alhamdulillah semoga dipermudahkan kelahirannya nanti 13 Julai 2014.

Teringat tanda-tanda awal mengandung dulu,

0-5 minggu
1) perasaan menyatakan "SAYA HAMIL"
2) riak wajah mengtakan " SAYA HAMIL" sampai kawan-kawan pon nampk serinya
3) kuat makan mengalahkan dinasor

5 minggu ke 20 minggu
1) mual-mual
2)muntah
3)pening kepala
4)tiada selera untuk makan kecuali buah-buahan (mangga,jambu,tembikai)
5)tiada selera untuk nasi panas dan air kosong
6)sejuk tubuh badan
7)kuat merajuk/terasa hati
8)payudara kehitaman
9)payudara terasa mengembang (kadang-kadang berdenyut2)
10) makanan feveret menjadi makanan yang dibenci
11)mengidam sesuatu makanan (menangis nak makan daging bakar kat merbok)
12)hari2 nak makan sambal petai

hurmmm..macam macam pengalaman org mengandung, berbeza-beza, pelik-pelik pon ada

apa-apa pon semoga anak yang bakal saya lahirkan sihat tubuh badan, mental dan fizikal...semoga Allah permudahkan saya untuk melahirkannya dan agar kami sekeluarga selamat...amin...

Friday, 7 February 2014

Kedai Boney Char koey teaw ! Kampung Guar Nenas Gurun Kedah ! Tempahan! Halal!!!! Sedap

Boney char kuey teow gurun,mai la kt kedai kami berdepan restoran jelatang ikan bakar...kg,guar nenas,gurun ......untuk majlis kenduri kahwin ka besday pon boleh tempah

Di buka 5 Februari 2014 lalu, petang hingga malam pukul 12

Tempahan boleh call/mesej 0134043239